Veldbonen | Rechtstreeks van de boer

Rijk aan eiwitten en van Nederlandse (Drentse) bodem

Veldbonen

Veldbonen of fababonen (peulvruchten) zijn rijk aan eiwitten, vezels, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten relatief minder koolhydraten dan granen. De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting.

Veldbonen is een ‘oud’ en vergeten gewas wat de laatste jaren enorm in opkomst is. In 1850 werd er in Nederland zo’n 36.000 ha geteeld. In 2010 was dit nog maar 150 ha. Een enorm verschil. Maar na jaren van afwezigheid is de veldboon terug en bezig met een inhaalslag. Het is de snelst groeiende eiwitteelt van ons mooie Nederland. De reden? Veldbonen zijn erg eiwitrijk. Tot wel 27%(!). In een veranderende wereld waar vooral gekeken wordt naar vleesvervangers, alternatieven en duurzame oplossingen is het een interessant product vol mogelijkheden (en eiwitten). Veldbonen bevatten meer eiwitten dan de bekende bonensoorten. Er zijn veel mogelijkheden om veldbonen te gebruiken. Een aantal mogelijkheden en inspiratie: bak heerlijke koekjes of een lekkere cake, maak veldbonensoep op de zelfde manier als snert maar dan met veldbonen of gebruik het in de bodem van een quiche of hartige taart. Een lokaal product van Nederlandse bodem met aandacht voor mens, milieu en omgeving.

Korting en nieuws
Ontvang onze nieuwsbrief